Over mij

Mijn naam is Marc Wiers-Dagnino. Ik richt me sinds 2007, samen met mijn grote Italiaanse liefde, op het goede en mooie in het leven.

Ik zoek altijd naar emotionele veiligheid omdat daar de vrijheid ontstaat om te creëren zonder oordeel. Zo ontstaat de ruimte om elkaar verhalen te vertellen die er echt toe doen. Uit schoonheid, kracht en plezier.

Bij portfolio vind je een overzicht van mijn grafische en creatieve werk. In de podcast Open Gasten hoor je over het scheppingsproces. En bij Maslow geven we creativiteit alle ruimte.

Ik heb een grote voorliefde voor het land van mijn man. Ik beheers de taal (staatsexamen B02), ken het land en de mensen. Voor mij is er niets mooiers dan hun warme cultuur en liefde voor het leven te delen met anderen. Ik werk daarom dagelijks met plezier aan de uitwisseling van beide culturen. Middels persreizen, verhalen, evenementen en campagnes. Dat doe ik deels vanuit Groningen, en deels vanuit Genua (Italië).

Het KvK-nummer van Wiers-Dagnino BV is 74695878. Je kunt me altijd mailen.

Mijn Algemene Voorwaarden 2019 zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en kun je downloaden door hier te klikken.

Ode aan echte liefde

Roberto en ik vonden elkaar precies 13 jaar geleden. Op de Grote Markt in Groningen. Het was geen liefde op het eerste gezicht. Vlak na die wezenlijke ontmoeting heb ik één keer getwijfeld of ik wel door wilde gaan met die nieuwe onbekende lieve zachtaardige interessante mooie bijzondere Italiaanse man.

Maar het vooruitzicht om een leven zonder hem te leven maakte me op slag zo intens en diep verdrietig, ik heb die middag zo hard en ontredderd gehuild, dat ik ineens een zuiver en helder gevoel had dat de liefde zich al in mijn getraumatiseerde hart had geplant, om haar diepe heling te kunnen beginnen.

Met de grote Liefde kwam ook een grote angst. Een venijnige gemene sluwe angst voor kwetsbaarheid en echte binding en verlies en verlating, die twijfel zaaide en me wakker hield en me voorhield dat het leven beter was zonder de Liefde. Want Liefde was in mijn jeugd gevaar en pijn en afwijzing. Maar ze ging gewoon haar gang. Vanzelf en vanuit een diepste binnenste baande ze haar warme weg omhoog, geduldig en machtig en heersend als een wijze koningin. Ze werd een trage tegenstroom die wonden heelde en pijn verzachtte en zelfs de gemeenste angsten aaide en zo schiep ze steeds meer ruimte voor zichzelf en daarmee voor wie ik echt wilde zijn. Moest zijn. In het diepste gevecht dat ik met de angsten had zei mijn therapeute beslist en besloten en rustig en overtuigd ‘Dit is liefde. Die moet winnen. Die kan winnen. Die zal winnen.’ En zo gebeurde.

De Liefde tilde me op en droeg me de wereld in. Ze vroeg me om van een gepest Gronings dorpsjongetje uit te bloeien tot volle Europeaan. Ze liet me voelen dat ik mijn talenten voor vorm en taal niet voor niets had gekregen, en schaamteloos moest ontwikkelen, om in te zetten voor dingen die ik echt belangrijk vond en vind. Ze leerde me van het leven te houden. Van schoonheid en kunst en taal en de natuur en andere mensen en muziek en eten. Zo dansten we steeds wilder en vrijer rond het warme vuur van elkaar en op de grond waar ik van ben gaan houden. Een grond die zich door haar uitstrekt over de Alpen en Apennijnen tot aan de azuurblauwe Middellandse Zee.

En hier staan we dan, dertien jaar later en ze lacht en kijkt en straalt en is net zo gelukkig als ik. Ze is groter dan het leven, groter dan de grootste problemen en diepste angsten en taaiste twijfels. Als ik het niet meer weet kijk ik naar mijn man en zie ik de Liefde en weet ik het weer.

Nog altijd vragen sommigen mij hoe ik weet dat Roberto mijn grote Liefde is. Dan antwoord ik zoals Astrid Joosten ooit deed: Als je die vraag stelt, ken je de Liefde gewoon niet. Het is geen verliefdheid. Het gaat niet om wat je van de ander wilt. Het gaat om wat je de ander wilt geven, vanwege de Liefde. Het is een groter geweten van verbondenheid en levensstroom en oerkracht, die volwassen is en wijsheid in zich draagt en al het andere onbelangrijk maakt. Het voelt als een enorm groot diep intens geluk.

Een geluk waar ik gelukkig de moed voor heb gehad om die toe te laten in mijn leven. Ik had echt niks anders gewild.

Bedankt, lieve mooie aardige slimme bijzondere Roberto.

Crisiskind

Mijn jeugd was emotioneel onveilig. Behalve bij mijn opa en oma. Ik was vaak bij hen. In het kleine huurhuisje in Siddeburen gleden mijn kinderzorgen vanzelf van me af door het lage liefdevolle leefritme van twee mensen die van elkaar hielden. Er was geen stress. Er waren vogelgeluiden, de zoete geur van bijenwas en de schone Groningse lucht die soms van zich liet horen in de hoge populieren bij het keukenraam.

Mijn oma was een crisiskind. Ze groeide net als mijn opa op in een gezin van tien kinderen en weinig geld. In een donker arbeidershuisje op de grauwe Groningse klei. Luxe was voor haar rundvlees op zondag. Een glaasje sherry per week. Twee weken naar de camping in Zeegse. Op de fiets. En ze was gelukkig. Ik denk steeds vaker aan haar. Hoe ze oprecht genoot van wat het leven haar had gegeven. Dat was niet veel. Maar het was genoeg. ‘Wat hebben wie het toch goud,’ knikte ze dan tevreden naar me. En ik voelde dat het zo was. Dat maakte ook mij gelukkig.

Mijn oma gooide bijna nooit iets weg. Ze maakte alles schoon volgens een respectvol ritmisch ritueel. De wasmachine. Het koper. De meubels. De auto. Mijn opa was ambachtsman en timmerde, zaagde en schroefde oude dingen weer naar nieuw. Ik leerde bij hen dat dingen bezieling krijgen door de ervaring die je er mee deelt als mens. Dat ze onderdelen worden van je levensverhaal. Als hoofdstukken in je eigen biografie. Fysieke herinneringen die je kunt koesteren. Ze konden er maar moeilijk afscheid van nemen. Ook als het echt niet anders kon. De Scandinavische stofzuiger uit de jaren ’50 mocht pas weg nadat mijn opa alle onderdelen had losgeschroefd, op volgorde op het tafelkleed had gelegd en samen met mijn oma had gezien dat die slijtageslag voorgoed verloren was.

Nadat mijn opa na een hartinfarct in de WAO belandde, werd hun financiële vierkante meter nog kleiner. De weekjes Zeegse werden ingekort tot een paar dagen. Zeldzame terrasjes werden vervangen door de zekerheid van de thermoskan. De Albert Heijn werd de Aldi. Hooghoudt werd huismerk. Ergens leek het hen nog tevredener te maken. Alsof ze nog helderder konden proeven waar het leven echt om draait.

De jaren ’80 dienden zich aan. Reagan en Thatcher beloofden gouden bergen door een vrije markt die voor ons allemaal zou zorgen. Verbaasd zagen mijn grootouders hoe geld heel langzaam de kwetsbare onzichtbare haarvaatjes van een mensenleven binnendrong. Hoe liefde voor ambacht, betrokkenheid, relaties, zorg en talenten hun eigen harde tarief kregen. Steeds vaker schudde mijn oma ongerust haar hoofd. Keek minder journaals. Werd stiller.

Ze vond mijn opa dood op de bank nadat ze in de tuin de was had opgehangen. Het was zijn derde infarct. Ze probeerde nog door te leven, ondanks grote angsten en diep verdriet. Maar ergens in haar diepste binnenste had ze samen met mijn opa al afscheid genomen van dit leven. Ze sloot haar eigen ogen een paar jaar later in het Delfzichtziekenhuis in Delfzijl.

Nooit eerder verlangde ik meer naar dat groene hoekje in een wijkje in een Gronings dorp als nu. Waar vaatwasser en vliegvakanties geen noodzaak waren voor tevredenheid en geluk. Waar gras tussen de tenen me liet voelen dat de natuur mij draagt, en niet andersom. En ik vraag me af: wie is hier nu echt een crisiskind?

Hoest

Schoonpa Giovanni heeft al twee dagen een droge hoest. Alma staat zichtbaar bezorgd achter hem voor het Skypescherm. Roberto kijkt mij even veelbetekenend aan, en knipoogt bijna onzichtbaar.

Giovanni heeft namelijk vaker last van een droge hoest. Die hoest begint altijd als een kuchje. Als psychosomatisch rood licht dat eerst voorzichtig gaat knipperen als het hem teveel wordt. Als Alma aan zijn kop zeurt. Omdat hij naar de kapper moet. Omdat hij het verkeerde overhemd aantrekt. Als hij steeds naar de winkel wordt teruggestuurd omdat hij de verkeerde mortadella, te vette zucchini rimpieni of te droge focaccia de vijf trappen van het palazzo heeft omhoog gesjokt. Dan begint hij uiteindelijk droog te hoesten. En als Alma dan niet ophoudt, komt uiteindelijk een ontploffing. Wild gebarend in de badkamer. Schreeuwend achter het stuur. Dreigend over de eettafel. ‘Basta!!’ bij de pasta.

Die ergernissen heeft ‘ie sinds de lockdown overigens bijna niet meer. Ze lopen een keer per week tandenknarsend door de supermarkt. De kapper is gesloten. Niemand let nog op overhemden in Italië. Ik kijk Roberto aan. Maar die lijkt niet echt onder de indruk. Mijn schoonmoeder wijst naar haar man. ‘Hij is al twee dagen niet goed. Niet vooruit te branden. Hij is moe, let niet op, is langzaam, hij eet en slaapt alleen. En dan die hoest.’ Wij knikken. ‘Ik temperatuur hem elke drie uur maar gelukkig heeft hij nog geen koorts. Als het mis is, wat moeten we dan doen? Pas als je niet meer ademt komt de ambulance. De vader van Milena is ook zo begonnen, en ligt inmiddels bij te komen van een week kunstmatige coma…’ Alma zucht. Schudt haar hoofd.

We babbelen wat over de situatie in Groningen. Over de betrekkelijke rust. En dat het hier meevalt. Op de achtergrond scharrelt Roberto’s moeder inmiddels zoals gebruikelijk weer wat in haar keuken. Voorzichtig vraagt Roberto zijn vader naar de ware aard van die hoest. Giovanni schokschoudert wat, en kijkt afwezig langs het scherm via het keukenraam naar buiten. Alsof hij met zijn ogen het huis uitvlucht. Het is een paar seconden stil. ‘Quaranta giorni’ fluistert hij bijna onverstaanbaar. Veertig dagen. En wijst wat vaag met zijn wijsvinger naar iets achter hem. ‘Come?’ vraagt Roberto. Waarop Giovanni naar het scherm buigt en met priemende ogen die twee woorden opnieuw de microfoon in sist. ‘Veer-tig dagen! Ik zit al veertig dagen met haar in huis! Hoe lang nog? Ik wil biljarten, mijn koffie met vrienden, mijn rondje door de wijk, even naar de kerk!’

We knikken begripvol. Wij kunnen in Nederland nog naar de markt, het park in als we afstand houden, op de stoep met buren een praatje maken. In Italië zijn de maatregelen rigoureuzer. ‘Giuseppe van hier beneden gaat voor elke boodschap apart naar buiten. Toen een carabiniere hem gisteren aanhield had hij één blikje tonijn bij zich. Die agent was toevallig de zoon van een oud-collega van hem, anders had hij honderden euro’s kunnen betalen. Iedereen op straat is verdacht. Ze gaan straks mondkapjes verplichten en niemand weet of die dingen helpen.’ Opnieuw staart Giovanni via het keukenraam naar buiten. ‘Al mijn vrienden zitten de hele dag thuis…’

Op de achtergrond zien we Alma de tafel dekken. ‘Gian, haal jij even een fles Dolcetto en wat kappertjes uit de kelder? En dan niet die grote, die zijn te zuur. En een Dolcetto uit 2018, die van vorig jaar moet nog rijpen.’ Met hangende schouders staat mijn schoonpa op en sloft droog kuchend naar de hal. ‘Doe je jas aan!’ roept Alma hem na. Maar hij is de deur al uit.

Overleden

Barbara uit Arrenzano is overleden. Ze was 46. Het was geen corona. Ze had leukemie. Al jaren. Zo jong de dood in de heldere kille ogen moeten kijken, confronteert enorm. Maar het maakte ook een bijzonder mens van haar. En daardoor een beetje van ons.

Italianen zijn allemaal katholiek. Ook al zeggen ze van niet. Ook al gaan ze niet allemaal meer naar de kerk. Ze volgen onbewust vaak toch de rituelen van die kerk. Het ritme van de seizoenen. De prille lente. Uitbundige zomer. Verstillende herfst. Starre, kille winter. Met de kerk rijgen de jaren zich aaneen langs piketpaaltjes van liefde en verdriet. Kind zijn. Opgroeien. De liefde ontdekken. En verliezen. Kinderen krijgen. Teleurgesteld worden. Ouder worden. Overlijden. Alles heeft een vaste plek dankzij die religie. Pasen, Pinksteren, Kerst. De emoties die als onderstroom met het leven meebewegen, zijn in Italië zichtbaarder. Ze worden gezien als waardevolle bewijzen van dat leven. Dat biedt troost.

Toen we het hoorden van Barbara, hebben we in bed een kwartier liggen huilen. En onder dat verdriet schuilde de berusting en ergens de soms onvermoede schoonheid van het leven. Het besef dat we, elke dag als we gezond opstaan en iets kunnen doen, onwaarschijnlijk veel geluk hebben. Dat stemt mild. Dat heelt.

Barbara had die mildheid altijd al in zich. Ze wist al 30 jaar dat ze hopelijk deze leeftijd zou halen. En dat is haar gelukt. ‘Il tempo non esiste per la natura,’ zei ze soms dromerig, starend naar de Middellandse Zee. De tijd bestaat niet voor de natuur. Zo’n bewustzijn sijpelt door elke muur van hebzucht, egoïsme en klein onzinleed heen. Met de dood als een meedogenloze medestander die geen genoegen neemt met bijzaken en klaagzang. Die dood, ziekte, crisis, elke keer snijden zij de vetranden weg. Barbara was een spiegel voor ons allemaal. Ze vond snel dingen te veel. Te druk. Overdreven. Dan trok ze zich terug in ware stilte. Want dat deed haar ziekte met haar, het maakte haar waarachtig. Ze gaf nooit de theatrale gewenste antwoorden die Italianen vaak als glijmiddel voor hun relaties gebruiken. Ze gaf niks om dingen. Was nooit gestresst. Bij haar waren er veel stiltes. Soms pijnlijk. Altijd echt.

Vorig jaar kerst was ze al niet meer bij ons traditionele etentje. Te moe. Te ziek. Haar vriend Marco zat verloren tussen ons in, soms in gedachten verdwaald, soms opgeschrikt door de kakofonie die Italianen nou eenmaal vormen in een groep. We maakten af en toe oogcontact. Dan knikte hij berustend. Sinds eind februari lag ze in het ziekenhuis. Net toen de hel rond Bergamo losbarstte, en Italië zich schrap zette tegen de coronastorm. De bezoekersregels werden met de dag strenger. Het aantal bezoekers met het uur minder. Toen ze voorgoed haar ogen sloot hielden twee warme handen de hare vast. Een hand was van Marco, de ander van haar vader.

Een afscheidsdienst was niet meer mogelijk. Italië was al op slot. Maar ergens in de baai van Genua laten we haar as, ooit, zodra het kan, de zo door haar geliefde zee inglijden. We hebben wel al op haar korte leven geproost. Met een app. Ieder voor z’n eigen scherm. En allemaal een glaasje limoncello in de hand. Er waren veel tranen te zien. Ook van het lachen. Marco lachte nog het meeste. Vlak voordat we elkaar uitzwaaiden, was Barbara nog even onder ons. Heel subtiel gleed haar aanwezigheid als een magische stilte over ons heen. Na die paar seconden, op het kantelpunt van ongemak, slikte Marco en fluisterde ‘Zo lang als ik leef zal dit haar plek zijn. In elke stilte die we tegenkomen of ons opzoekt, is zij aanwezig.’

One comment on “Over mij
 1. Jeroen schreef:

  Hoi Marc,

  Bij toeval zag ik je naam in de etalage van boekhandel Boomker ( ik woon tegenwoordig in Haren.) Erg leuk! Ik heb je boek meteen besteld. Lang geleden hebben we samen op het Ommelander College gezeten – met Remco, Eddy, Bram, Alwin, Rinse etc….Dirk, Tom, Jos en Erik. Toen was jij al enorm creatief en vol plannen…en maakte je ook al radio programma’s.

  Ik heb een tijd in het buitenland gestudeerd, en daarna 15 jaar in Leiden en Amsterdam gewoond. Inmiddels dus weer terug in het mooie Groningen..!!!!

  Hartelijke groet,
  Jeroen van Zanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go Top